Cei mai bizari pantofi din lume

Cei mai bizari pantofi din lume

Incaltamintea are o poveste foarte lunga, care incepe in anul 8000 i.Hr. De-a lungul mileniilor, pantofii au fost confectionati din tot felul de materiale si au trecut prin tot felul de modele: unele de succes, cum sunt pantofii tip sport, altele, cum sunt pantofii lotus, adevarate unelte de tortura, au fost interzisi.

Iat o lista cu bizarerii in ceea ce priveste incaltamintea, din timpurile indepartate pana in prezent.

okobo
Okobo – Japonia,
secolul XVIII – pana in prezent
Cu mult inainte de anul 1970, cand au aparut pantofii cu platforma, in Japonia secolului al XVII-lea gheisele, dar si ucenicele lor, purtau incaltaminte cu platforma de 14 cm. Motivele nu erau doar estetice, ci si practice: cocotate pe platformele realizate din bucati masive de lemn, frumoasele nu isi mai murdareau chimonourile.
Okobo este, de fapt, o onomatopee care semnifica sunetul pe care-l scot sabotii. Banda colorata de panza, sub forma de V, de deasupra platformei, este de culoare rosie la o maiko (ucenica) incepatoare, in timp ce la una care mai are putin si ajunge gheisa este de culoare galbena.

9--Pantofi-cu-toc-pentru-barbati
Pantofii cu tocuri, pentru barbati
– Europa, 1700
Pantofii şi ciorapii a devenit foarte importanti pentru barbati pe la 1700, atunci pantaloni scurti au intrat in moda si accentul s-a mutat pe partea inferioara a corpului.
Louis al XIV-a dat tonul la curtea Frantei, unde barbatii isi etalau pantofii cu tocuri, catarame, rozete sau panglici.

kab-kab
Kabkab – Liban
, secolele XIV – XVII
Un fel de picioroange confectionate din lemn prins intr-o retea metalica din argint, a fost solutia practica pentru femeile din Orientul Mijlociu pentru a se proteja de mizeria de pe strazi.
Numele kabkab este ca si la sabotii japonezi derivat de la sunetul pe care aceste picioroange il scoteau cand posesoarele lor mergeau pe pardoselile din marmura.
Femeile bogate aveau kabkab ornate cu sidef, iar in ocazii speciale, cum ar fi o nunta, picioroangele erau imbracate in intregime in argint pe care erau aplicate ornamente complicate.

pantofi-impletiti-din-coaja-de-mesteacan
Pantof impletiti din coaja de mesteacan
– Finlanda, secolul XX
In prima parte a secolului XX, pantofii impletiti din coaja de mesteacan erau purtati de femei zi de zi. Ei mai erau folositi si in scopul de a proteja incaltamintea mai scumpa, din piele, de ploaie, noroi si zapada.
Durata de “viata” a pantofilor din scoarta de mesteacan era limitata la aproximativ o saptamana.
Pe langa Finlanda, unde a aparut prima data, astfel de incaltaminte a fost adoptata si de Norvegia, Suedia si Rusia, care au avut propriile interpretari ale modelului original.

55.16.52a-b 0002


Chopine
– Italia, 1580 – 1620
Astăzi, doar un număr foarte mic de muzee au exemple originale de chopine, incaltaminte aparuta in Renastere, iar italiencele au inceput sa poarte aceste platforme costisitoare la inceputul secolului al XVII-lea.
Acesti pantofi-platforma, de 18 cm inaltime, putin vizibili in picturile din epoca, deoarece femeile purtau rochii foarte lungi care-i acopereau, erau confectionati din lemn imbracat in dantelarie din argint, catifea sau matase fina.

100_1893
Pantofii heel-less
– 2007
Facuti celebri in 2008, dupa ce Victoria Beckham a incalta o pereche de pantofi inalti fara tocuri, heel-less au fost creati in 2007 de italianul Antonio Berardi.
Medicii sunt fermi in interzicerea adoptarii acestui model de incaltaminte, care poate deterira coloana, picioarele si genunchii.

paduka-7
Paduka
(papuci toe-knob) – India, 1700
Unul dintre cele mai vechi modele de incaltaminte din india, papucii paduka, confectionati din argint, fier sau din fildes sunt alcatuiti din talpa groasa de aproximativ doi centimentri si un fel de buton intre degetul mare si cel de-al doilea.
Exista paduka si pentru masochisti, care-i poarta pentru a-si spori excitatia sexuala.

3
Pantofi din lemn pentru mirese
– Franta, secolul X
Adusi in Franta de invadatorii mauri, peste care legenda spune ca s-au dus localnicii cand aceia le-a rapit femeile din Saint Girons. Se spune ca barbatii le-au le-au intepat inimile maurilor cu aceasta incaltaminte ciudata cu varfurile intoarse. Dupa aceea, incaltamintea a fost adoptata de francezi si folosita doar de catre mirese.
Pantofii erau confectionati de miri pentru alesele lor, dintr-o singura bucata din lemn de nuc.

img-thing
Cizme de balet
– 1980 pana in prezent
Au aparut ca o incaltaminte fetis, iar japonezele sunt innebunite dupa ele. Aceaste cizme iti creeaza iluzia unor pantof de balet cu tocuri inalte si forteaza piciorul sa mearga apoape pe poante, asemenea balerinelor. Bineinteles, nu este recomandata purtarea indelungata a unei astfel de incaltaminte.

Lotus-Shoes
Pantofii lotus
– China, secolul X – 2009
Traditia japoneza conform careia femeile trebuie sa aiba piciorul mic cat un boboc de lotus a durat mai bine de o mie de an. Chinezoaicele din nord purtau picioarele infasate strans in incaltaminte extrem de mica, ceea ce ducea la deformarea iremediabila a picioarelor.
Parte a zestrei unei fete erau mai multe perechi din astfel de pantofi, pe care trebuia sa ii faca singura.
Fabrica din China care confectiona astfel de incaltaminte si-a inchis portile, urmand sa fabrice doar la comanda acesti pantofi, destinati femeilor in varsta care au suferit in tinerete o astfel de transformare dramatica a picioarelor, deoarce astazi nu mai exista acest obicei barbar, decat poate prin vreun sat din China uitat de lume.

Leave a reply