Apple sau PC?

Apple sau PC?

De cand exista Apple si Microsoft se deruleaza razboiul dintre Mac si PC. Noi iti spunem optiunile din ambele tabere si la ce trebuie sa te astepti cand ai de ales intre un calculator Apple si un PC. Daca privim doar din punctul de vedere al pretului concluzia pare simpla, insa in clipa in care luam in calcul performanta, designul, usurinta in utilizare si posibilitatile de expansiune vedem ca decizia vine din ce in ce mai greu de luat.

Traditional mai scumpe, calculatoarele Apple pun accentul pe design si prezentare, fie ca vorbim de laptopuri, desktop-uri sau sisteme all-in-one (integrate in monitor), oferind cumparatorului o experienta de achizitie neintalnita in cazul PC-urilor. Apple este un brand aspirational, fata de PC (Personal Computer) care are o latura mai mult utilitara, insa aceasta este doar impresia de la suprafata. De aceea ne propunem sa va prezentam avantajele si dezavantajele sistemelor Apple si ale PC-urilor.

De ce sunt produsele Apple mai scumpe?

Pretul de achizitie mai ridicat in cazul produselor Apple este o realitate, nu putem nega asta, insa hai sa vedem care sunt cauzele, pentru a stii pe ce dam banii, moment in care vom decide daca merita sau nu sa dam banii pe un calculator cu logo-ul marului muscat pe el.

Designul – acesta este un motiv usor de observat: sistemele Apple arata mai bine, sunt mai subtiri, mai putin galagioase, mai usoare in general, toate aceastea fiind lucruri care tin de design si felul in care a fost proiectat produsul. Mai mult, munca este depusa pentru realizarea unui astfel de produs, deci costuri mai mari fata de un sistem generic.

Marketingul – Apple investeste multi bani in reclama, sunt vizibili in filme, la televizor, pe strada. Acest asalt vizual al simturilor costa bani, pe care cumparatorul ii platesti din buzunarul propriu. Nu blamam aceasta realitate, care nu se aplica doar in cazul Apple.

Calitatea componentelor – Apple foloseste procesoare, memorii RAM si unitati de stocare SSD mai rapide, ecrane de calitate mai buna. In general toate componentele dintr-un Mac sunt mai scumpe, de aceea si diferenta de pret, daca ne uitam la cele mai ieftine modele din ambele game de notebook-uri, sisteme all-in-one si desktopuri.
Ce e mai rapid: un Mac sau un PC?

Aceasta intrebare isi avea rostul acum multi ani, cand Apple folosea componente incompatibile cu PC-urile. De cand compania americana a trecut la procesoare Intel, care se regasesc si in calculatoarele cu Windows, este foarte greu sa spui: procesorul i5 este mai rapid pe Mac decat pe PC. Totul se rezuma la optiunile mai reduse de configurare a unui Mac, fata de PC-uri, care se pot configura cu componente mai puternice, sau mai slabe, in functie de bugetul cumparatorului. Raspunsul la aceasta intrebare este deci “depinde”.
De ce e mai bun un Mac?

Design – cum am spus si la inceputul articolului, o parte din succesul Apple se bazeaza pe designul extraordinar al produselor sale. OK, gusturile nu se discuta, deci exista suficiente persoane care nu ‘se inteleg bine’ cu Mac-urile, insa trebuie sa recunoastem ca produsele Apple sunt cool. Acesta este probabil si motivul pentru care Mac-urile sunt extrem de des intalnite in studiourile de design, in agentiile de publicitate si in orice companie care are treaba cu designul grafic.

Usurinta in configurare si utilizare zilnica – cine a trecut printr-o instalare de Windows stie cat de greu este acest proces, chiar daca licenta Microsoft a fost cumparata pe drept, nu piratata. Aici Mac-urile puncteaza prin procesul simplu de configurare initiala si in general prin usurinta in utilizarea de zi cu zi, insa Windows-ul a facut pasi imensi in ultimele versiuni, de la Windows 7 incoace, incat in ziua de azi ambele sisteme de operare, Mac OS X si Windows 8, necesita o perioada similara de acomodare pentru utilizatorii neinitiati.

Performante excelente ale modelelor de baza – pretul celor mai ieftine modele de Mac este mai ridicat decat cel al celor mai ieftine PC-uri, insa si nivelul de performanta este mai ridicat, cu mult peste ceea ce gasim pe laptop-urile cu procesoare anemice din seria Intel Atom. Adauga sistemul de operare Mac OS X ceva mai optimizat in ceea ce priveste consumul de resurse si vedem de ce un calculator Apple tipic este mai rapid decat un PC ‘normal’.

Integrare perfecta cu alte produse Apple – nu vorbim de coerenta vizuala a produselor aceleiasi companii, ci de felul in care comunica intre ele mai bine computerele Apple cu tabletele iPad si telefoanele iPhone. Nici PC-urile nu par cu mult mai prejos la acest capitol, dar nu sunt chiar la nivelul Apple.

Compatibilitate aproape perfecta – deoarece Apple controleaza atat componentele cat si software-ul, nu exista problemele tipice ale unui PC motorizat de Windows, precum drivere care cauzeaza celebrul ecran albastru.

De ce e mai bun un PC?

Configuratii disponibile si posibilitati de upgrade mai multe – acesta este probabil cel mai important punct forte al unui PC: il poti configura dupa cum iti doreste inima, atat vizual cat si ca putere de calcul sau accesorii. La polul opus se afla Mac-urile, pentru care exista doar cateva configuratii disponibile, cu foarte putin optiuni de upgrade. Tendinta in cazul Apple este de a limita upgrade-ul componentelor interne, modele actuale fiind foarte limitate in acest sens.

Costuri de achizitie mai scazute – am mai atins acest punct: te va costa mult mai putin sa cumperi cea mai ieftina configuratie PC. Va fi lent, se va incalzi sau va avea un ecran care afiseaza culori sterse, dar va functiona.

 

Mai multe optiuni la software – daca esti producator de sofware este si normal sa tintesti spre piata cea mai mare, iar in multe tari Apple are o cota de piata care se apropie de doua cifre. Din acest motiv oferta de software pentru PC-uri este net superioara, atat in variantele de software gratuit cat si in programele pe bani.

Performanta de top la un pret pe masura – daca vrei cel mai rapid calculator de pe planeta va trebui sa cumperi un PC. E singurul care accepta procesoarele noi Intel Haswell-E cu 8 nuclee, pana la 4 placi video Nvidia, 128 GB RAM, cateva monitoare 4K si cateva zeci de TB de stocare interna pe hard diskuri in RAID. S-ar putea sa cumperi o garsoniera de banii astia, dar cu siguranta vei lasa in urma cel mai rapid Apple Mac Pro.
Jocurile de PC – pentru pasionatii de jocuri exista zero motive se cumpere un Mac. Oferta de jocuri este foarte slaba, include foarte putine jocuri noi, iar pe Mac nu poti folosi cele mai noi placi video, care fac sa zbarnaie jocurile de PC. Daca esti pasionat de jocuri intotdeauna va trebui sa alegi un PC sau o consola de jocuri.

Personalizare – oricine cumpara un Mac are un produs identic cu alte cateva zeci de milioane de utilizatori, lucru de neiertat pentru persoanele care tin la unicitate. Ai sanse foarte mari sa fii singurul posesor de calculator cu specificatiile exacte ale sistemului tau, doar in cazul unui PC.

Leave a reply