Cum ne alegem imprimanta?

Cum ne alegem imprimanta?

Imprimantele disponibile pentru utilizatorul de rand se impart in 2 mari categorii:

-imprimante pe laser (cu toner)
-imprimante pe cerneala (cu cartuse de cerneala)
O categorie aparte a imprimantelor o reprezinta imprimantele multifunctionale. Multifunctionalele practic sunt imprimante care pe langa rolul lor standard de a printa pagini au si functii de scanare si copiere (xerox). Exista si unele modele cu telefon si fax incorporat.
Scanare – cand aveti o poza printata pe care vreti sa o copiati pe calculator, procedeul se numeste scanare
Copiere – cand aveti o coala printata pe care vreti sa o copiati (sa o “xerox-ati”)
In cele mai multe cazuri, cel mai important lucru de luat in considerare in alegerea uneia din cele doua tehnologii, laser sau cerneala, o reprezinta volumul de pagini printate pe luna. Daca se printeaza un volum mare, se recomanda o imprimanta laser, altfel una pe cerneala este cea potrivita.
Un lucru insa deloc de neglijat e urmatorul: cartusele pe cerneala folosesc de regula un cartus negru si unul tricolor. Pretul mediu al unui cartus original este de aproximativ 60-80 de lei cu care se printeaza aproximativ 130-170 pagini.
Pretul mediu al unui toner original este de aproximativ 200-250 lei dar care printeaza 2000-3000 pagini!
Observatie: Am accentuat original pentru ca aveti si posibilitatea re-incarcarii de 2-3 ori a cartuselor, respectiv tonerelor, la unitati specializate la costuri mult mai mici (aproximativ 20 de lei cartusul si aproximativ 60 de lei tonerul) insa calitatea printarii va scadea si exista posibilitatea scurgerii cernelii in imprimanta, fapt care anuleaza garantia in caz de defect.
Astfel, daca nu printati un volum mare de pagini lunar (de ordineul sutelor sau miilor de pagini) o imprimanta pe cerneala e potrivita deoarece ca si caracteristici sta mult mai bine decat una pe laser.

Rezolutie
Rezolutia de imprimare se masoara in dpi (dots per inch), adica numarul de puncte pe inch patrat. Evident, cu cat rezolutia e mai mare, cu atat calitatea printarii e mai buna. Rezolutia e importanta la imprimarea fotografiilor.
Un text nu are nevoie de o rezolutie mai mare 600×600 dpi (rezolutie intalnita la cam toate imprimantele pe cerneala si marea majoritate a celor laser) dar pentru o fotografie rezolutia minima de care aveti nevoie este de 1200×600 dpi.

Viteza de imprimare
Viteza de imprimare e exprimata in ppm (pagini pe minut) si se imparte in doua categorii:
1-viteza de imprimare monocrom
2-viteza de imprimare color
Imprimantele pe laser au o viteza superioara celor pe cerneala.

Leave a reply