Cum ne alegem un televizor?

Cel mai important lucru de stiut este ca in momentul de fata televizoarele sunt disponibile in 3 mari categorii: PLASMA, LCD si LED.
Sunt 3 tehnologii foarte diferite ca si principii de functionare, modalitatile de iluminare a imaginii fiind urmatoarele:
TV PLASMA – utilizează gaze rare precum neon sau xenon, care atunci când sunt încălzite emit lumină
TV LCD – imaginile sunt redate prin iluminarea cristalelor lichide de neoane care produc o lumină fluorescentă
TV LED – neoanele sunt înlocuite de diode emiţătoare de lumină, sau leduri.

Aceste diferente intre principiile de functionare duc la urmatoarele avantaje si dezavantaje pentru fiecare categorie in parte:

Televizor PLASMA

AVANTAJE
contrast foarte bun (peste televizoarele LCD)
timp mic de raspuns (un avantaj pt cei ce urmaresc imagini ce se misca rapid: competitii sportive, jocuri, etc…)
unghi de vizualizare ridicat (puteti vedea ecranul la fel de bine aproape din orice unghi priviti, fie ca sunteti in fata televizorului sau in lateral)

DEZAVANTAJE
consuma ridicat de curent (mai mare decat la LCD-uri)
temperatură ridicată de operare (degaja caldura)
rezoluţia nativa mai mica decat a unui televizor LCD sau LED pentru modelele mai ieftine.

Televizor LCD

AVANTAJE
foarte compacte si usoare (mai usoare decat plasmele)
consum redus de curent (mai mic decat la plasme)
au un palpait redus sau absent, in functie de lumina inconjuratoare

DEZAVANTAJE
raport scazut de contrast
unghi de vizualizare mai mic (un privitor ce se afla la un unghi mare fata de televizor nu vede imaginea cu aceeasi claritate ca unul ce priveste din fata ecranului)
lumina de fundal poate crea distorsiuni de luminozitate

Televizor LED

AVANTAJE
ultrasubtire (grosime foarte mica)
consum foarte mic de curent (mult mai scazut decat la Plasme sau LCD-uri)
contrast foarte bun: 3000000:1 (cu mult peste LCD-uri sau Plasme)

DEZAVANTAJE
unghi mai mic de vizualizare decat al Plasmelor
pretul mai ridicat (avand in vedere ca tehnologia este relativ recenta)

Criterii de urmarit:

Rezolutie
Rezolutia este una dintre cele mai importante caracteristici de luat in considerare la un televizor. Cele mai comune rezolutii pe care le veti intalni la televizoarele disponibile in acest moment pe piata sunt 720p, 768p si 1080p, pe care le mai puteti gasi trecute si ca 1280×720, 1366×768 si 1920×1080.
Ce inseamna aceste cifre ?
Daca v-ati uitat vreodata foarte de aproape la un televizor, ati observat ca imaginea e compusa din mici patratele colorate. Aceste mici patratele se numesc pixeli. Cu cat sunt mai multi pixeli, cu atat imaginea este mai detaliata.
Pixelii sunt aranjati pe o matrita iar aceste cifre ne zic din cate randuri si din cate coloane e formata imaginea. Prima cifra reprezinta rezolutia orizontala iar cea dea doua ne indica rezolutia verticala. De exemplu, un televizor de inalta definitie (HighDefinition sau HD TV) cu un ecran care are o rezolutie de 1366×768 formeaza imaginile din 1.049.088 pixeli.
Ca si comparatie, un televizor FULL HD (rezolutia maxima de pe piata din acest moment), are rezolutia de 1920×1080 = 2.073.600 pixeli. Cu cat numarul de pixeli este mai mare, cu atat pixelul este mai mic, permitand redarea curata a detaliilor fine. Cele FULL HD au claritate dubla fata de un HD TV obisnuit.
Un lucru foarte important de luat in considerare este ca aceasta e rezolutia MAXIMA a unui televizor. Ca televizorul sa poata reda imagini intr-adevar in format HD sau FULL HD trebuie ca si semnalul primit de acesta sa fie HD sau chiar FULL HD.
Ca si exemplu, la un semnal TV analogic standard al furnizorului tau de televiziune daca conectezi un TV cu tub catodic (cele vechi cat dulapul 🙂 ), un TV HD si un TV FULL HD nu vei observa aproape nici o diferente de calitate intre acestea.
Pentru a putea folosi televizorul tau HD la intreg potentialul sau trebuie sa optezi si pentru un receiver HD suplimentar. Acesta poate fi achizitionat sau luat in custodie. Detalii la furnizorul tau de televiziune prin cablu.
Insa continuand exemplul, daca legam un televizor HD si un televizor Full HD la acest receiver, diferenta va fi prea putin sesizabila intre cele doua. Pentru a putea viziona imagini FULL HD vei avea nevoie de un dvd player capabil sa redea in aceasta calitate sau de un BLU-RAY Player.

Contrast
Contrastul luminos reprezinta raportul dintre cel mai luminos punct alb de pe ecran si cel mai intunecat punct negru exprimat printr-un numar. Un contrast de 1000:1 inseamna ca cel mai luminos punct alb de pe ecran e de 1000 de ori mai luminos decat cel mai intunecat punct negru.
Cu cat e mai mare contrastul (50000:1; 80000:1, etc.) cu atat mai propuntate si mai curate sunt imaginile.
Un lucru extrem de important de luat in considerare este ca acest contrast nu poate fi folosit ca si criteriu de departajare intre 2 televizoare apartinand de 2 producatori diferiti. De ce nu? Ei pentru ca din pacate nu exista un standard de masurare a contrastului. In ziua de astazi contrastul declarat de producatori e pur si simplu o chestiune de marketing. Cu cat e mai mare cifra, cu atat da mai bine. Asa se explica faptul ca la unele televizoare vedeti contraste de 20.000:1 iar la altele de 3.000.000:1.

Diagonala
Ca si regula generala, pentru alegerea diagonalei televizoarelor e important sa stiti dimensiunea spatiului unde va fi pozitionat televizorului.
Ca si ghidaj general, distanta dintre televizor si cel mai des loc din care va uitati trebuie sa fie intre 1.5 si 3 ori diagonala televizorului.
De exemplu, pentru un televizor de 32″ (82 cm) diagonala, distanta optima de vizionare este intre 1,2m si 2,4m.

Tuner DVB
DVB inseamna DIGITAL VIDEO BROADCASTING. Majoritatea televizoarelor recente sunt dotate cu un tuner DVB-T si/sau DVB-C.
Tunerul DVB-T – e tunerul care este capabil sa receptioneze semnal terestru, ca si acela pe care il prindeam cu antena de pe bloc, diferenta este ca acest semnal este digital.
Tunerul DVB-C – diferenta fata de DVB-T este ca mediul de transmisie e cablul coaxial (cel din anii ’90 incoace).
Televizoarele care detin astfel de tunere elimina utilizarea unor receptoare suplimentare

Frecventa
Frecventa televizoarelor e exprimata in Hertzi – HZ. Astfel, veti gasi televizoare cu frecvente de 50hz, 100hz, etc. Un televizor cu o frecventa de 50Hz afiseaza intr-o secunda o succesiune rapida de 50 de imagini, ceea ce pentru ochiul uman inseamna miscare continua. Un televizor de 100Hz afiseaza o succesiune de 100 de imagini.
Odata cu cresterea diagonalei ecranului, ochiul avand de acoperit o suprafata mai mare, aceasta diferenta de Hz este vizibila de exemplu la transmisiunile sportive unde o masina de Formula 1 sau o minge de tenis care atinge viteze de peste 200km/h va avea un aspect sacadat.

Conectivitate
In ceea ce priveste conectivitatea televizoarelor sunt 3 elemente care conteaza: portul USB, portul HDMI si portul RGB.
Poate cea mai subestimata caracteristica a televizoarelor este portul USB. Pentru diferente decente de pret intre 2 televizoare cu aceleasi caracteristici, portul USB este un criteriu important. La modelele recente, cam toate televizoarele cu port media USB sunt capabile sa redea fisiere .mp3 (muzica), .jpeg (poze) si mai nou .avi, .divx sau .mkv (video, filme). E important sa redea si video. Pentru ca astfel, practic eliminati nevoia unui DVD-player extern, filmele putand fi copiate si redate de pe un USB stick chiar si cu subtitrare (conditia e ca numele filmului sa fie identic cu cel al subtitrarii. Ex: Forrest Gump.avi si Forrest Gump.sub).
Toate televizoarele de generatie noua au cel putin 1 port HDMI. HDMI inseamna High Definition Multimedia Interface si inlocuieste generatia veche de porturi EUROSCART. Mai simplu spus, porturile HDMI sunt mufele la care conectati DVD-Playerele, consolele de jocuri PS3, Xbox, etc. Cu cat mai multe porturi cu atat mai bine. Nu e nevoie insa de foarte multe (3 e un numar decent) deoarece sunt putine cazurile in care aveti mai mult de 3 aparate conectate.
Porturile RGB sunt porturile VGA, la care puteti lega sistemul de calcul sau laptopurile care au iesire VGA. De luat in considerare daca vreti sa folositi televizorul ca monitor pentru calculator. Atentie insa deoarece dimensiunea mare a ecranului televizorului face practica aceasta conectare doar pentru vizionarea de filme. Chiar si asa, majoritatea laptopurilor noi au iesiri HDMI si astfel cu un cablu HDMI-HDMI legati laptopul la televizor si nu mai aveti nevoie de iesire VGA.

Smart TV
Avand in vedere ca diferentele de claritate dintre un televizor de 1500 de lei si unul de 5000 de lei tind sa devina tot mai mici, principalii producatori de televizoare aduc un plus esential functiei de baza a unui televizor, acela de a reda continut video. Televizoarele SMART TV devin ceva mai mult decat un dispozitiv de redare video. Devin dispozitive mult mai complexe, care au posibilitatea de a fi integrate in retele locale sau chiar conectate la Internet si care ofera diferite servicii online.
Fiind insa o tehnologie relativ noua, continutul multimedia care poate fi accesat pe internet e oarecum limitat. De notat aici e faptul ca majoritatea SMART TV-urilor care sunt la preturi apropiate de un televizor standard, chiar daca sunt catalogate ca SMART TV-uri au acces doar la anumite aplicatii online facute special pentru televizoarele respective (gen calendar online, aplicatie pentru vreme, etc.). Majoritatea seriilor apropiate de varf de gama au insa si browsere de internet si practic puteti naviga pe orice site. Atentie insa, nu trebuie sa ne asteptam la o usurinta in navigare ca si la un laptop sau calculator.
Un lucru important de luat in considerare la achizitionarea unui Smart TV este daca are receptor Wi-fi incorporat sau nu. Pentru conectarea unui asemenea televizor la internet vom avea nevoie de un router, din care sa luam semnal cu fir sau fara. Cel mai comod este sa aiba receptor Wi-fi incorporat, astfel conectarea facandu-se foarte usor fara a ne complica cu o sumedenie de cabluri trase peste tot.
Nu e chiar cel mai comod lucru sa folosesti in momentul de fata televizorul pentru navigare pe internet. Nu e foarte relaxant sa navighezi doar din sagetile de la telecomanda. Astfel, va recomandam cu tarie achizitionarea unui kit tastatura si mouse pentru a va usura mul navigarea.
In cazul in care SmartTv-ul nu are receptor incorporat, majoritatea producatorilor mari ofera si posibilitatea achizitionarii unui receptor extern pe USB, cu preturi intre 150-300 de lei.

3D
Si iata ca am ajuns la momentul in care diferenta de pret intre un TV simplu si unul 3D este mai mult decat decenta. Practic, la un televizor cu diagonala de 82cm, intre un Led simplu si unul 3D diferenta nu depaseste 500 de lei.
O diferenta cheie la televizoarele 3D este tehnologia prin care se face vizionarea in format 3D. Aceasta poate fi de 2 feluri, fiecare cu minusuri si plusuri.
1. Tehnologie 3D cu ochelari activi
Avantajul aceste tehnologii este ca, calitatea efectului 3D este o idee mai buna fata de alternativa – ochelari pasivi. Acest tip de ochelari foloseste baterii si randarea efectiva se face cu ajutorul ochelarilor. Samsung foloseste la toate tv-urile aceasta tehnologie, Philips la unele modele si Panasonic la modelele mai vechi de regula.
2.Tehnologie 3D cu ochelari pasivi
Dezavantajul acestei tehnologii este ca, calitatea efectului 3D este o idee mai slaba fata de cei activi. Avantajele insa sunt multe si inclina balanta clar in favoarea acestei tehnologii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *