Ghidul pantofilor

Ghidul pantofilor

Pantofii se impart in mult mai multe categorii, in functie de model, tip de calapod si toc.

Dar inainte de a sti care sunt pantofii potriviti pentru tine, trebuie sa le cunosti caracteristicile, avantajele, punctele slabe si micile detalii care le confera personalitate.

Stiletto
Este cel mai popular model de pantofi, fiind denumit astfel dupa tocul subtire, cui, a carui inaltima poate varia in functie de model si, bineinteles, in functie de preferintele purtatoarei. In ultimii ani, pantofii stiletto au fost neglijati din cauza tocului prea subtire si a varfului usor ascutit, iesit din tendintele ultimelor sezoane. Insa, cu toate astea, stiletto ramane un clasic.

Escarpieni / Pumps
Sunt un model clasic de pantofi, diferenta fata de stiletto constand in faptul ca tocul acestora este mai gros. De aceea, in ultima vreme femeile tind sa aleaga escarpienii in locul clasicilor pantofi cu toc cui.

Sling Backs
Sunt pantofii decupati la spate cu bareta. Fie ca au varful decupat sau inchis, sling backs sunt un model extreme de popular pentru ca sunt perfecti in tinutele ce implica rochii.

D’Orsay
Reprezinta un model de pantofi foarte eleganti, adoptati in special la tinutele de seara. D’Orsay au partea laterala decupata, calcaiul inchis, iar partea din fata este, in general, alcatuita dintr-o bareta de diferite latimi sau decupata in forma de peep toe.

Platformele
Sunt tipul de pantofi care creeaza cele mai multe confuzii, acest termen fiind asociat deseori cu incaltamintea cu talpa ortopedica. De fapt, platforma denumeste talpa inaltata cu cativa centimetri, astfel incat se “taie” din inaltimea ametitoare a tocului, facand mersul o activitate mai usoara.

Mary Jane’s
Sunt pantofii cu bareta orizontala, al caror toc fi de orice marime si forma. Mary Jane era prietena lui Buster Brown, personajul benzilor desenate create de Richard Outcault in 1902. Atat Buster, cat si Mary Jane purtau acest tip de pantofi.

Peep toes
Este vorba de pantofii al caror varf este decupat lasand sa se intrezareasca varfurile a doua-trei degete. Peep toes sunt, in general, preferati cu toc foarte inalt, asociati unor tinute casual dar si elegante.

T-bars
Sunt pantofii ce au bareta in forma literei T, ceea ce ofera o mai mare stabilitate purtatoarei. Datorita acestei calitati, preferati de dansatoarele profesioniste in concursuri.

Oxford
Este reinterpretarea modelului de inspiratie barbateasca, ce vine sub forma pantofilor cu toc, botinelor sau chiar a pantofilor cu talpa joasa. Pantofii Oxford sunt bicolori (alb-negru in general) si au cusaturile vizibile.

Espadrilele
Sunt incaltarile ce au talpa din sfoara, in general legandu-se dupa glezna cu panglici.

Wedges
Este modelul deseori denumit in mod eronat platforma. De fapt, wedges denumesc incaltamintea cu talpa ortopedica.

Balerinii
Sunt incaltarile preferate de adolescente sau de adeptele stilului casual smart, fiind extrem de confortabile datorita lipsei totale a tocului. Caracteristica secundara a balerinilor, ceea ce ii separa de skimmers, este forma rotunda a botului.

Skimmers
La fel ca balerinii, sunt pantofii cu talpa joasa, insa cu varful ascutit.

Leave a reply