Sfaturi in achizitionarea unei tablete

Sfaturi in achizitionarea unei tablete

Daca pana acum nu foarte mult timp, alegerea unei tablete era una din cele mai simple decizii pe care o puteai lua piata fiind dominata de iPad, in ziua de azi avem o gama variata de tablete cu preturi incepand de la 350 de lei si ajungand pana la aproape 4000 de lei. Important de mentionat e ca tabletele nu inlocuiesc laptopurile sau un calculator personal, acestea din urma avand o putere de procesare mult mai mare. Tabletele sunt folosite si recomandate pentru citirea de carti electronice (eBook-uri), vizionare filme, verificare mail-uri, navigare pe internet, retele sociale, fotografiere/filmare etc.

In randurile de mai jos va spunem ce apecte trebuie luate in considerare la achizitionarea unei tablete:

Procesor
Una dintre cele mai importante caracteristici de luat in considerare e puterea procesorului. Fata de procesoarele calculatoarelor si laptopurilor unde producatorii sunt Intel si AMD, procesoarele tabletelor sunt realizate de firme precum ARM (procesoare Cortex), NVIDIA (procesoare Tegra) sau Apple (procesoare propri). Aceste procesoare pot fi:
Cu un singur nucleu (cu frecventa intre 600 Mhz si 800 Mhz). Frecvente la tabletele din gama de intrare.
Cu doua nuclee (cu frecventa intre 1 Ghz si 1,25 Ghz ). Acestea se mai numesc si procesoare DualCore.
Cu patru nuclee. Acestea se regasesc doar la generatia noua de iPad 3 (procesoare QuadCore)

Evident e recomandat un procesor puternic (peste 1 Ghz, Dual Core) pentru cea mai buna experienta de folosire a tabletei. Un procesor slab (cum se gaseste la marea majoritate a tabletelor ieftine) lasa impresia de tableta lenta si de multe ori strica bucuria folosirii ei.

Ecran
Calitatea ecranului e de asemeni, una din cele mai importante caracteristici de luat in considerare. Pe langa diagonala (care depinde de modul in care folositi tableta), rezolutia si senzitivitatea tactila sunt caracteristici care nu trebuie sub nici o forma neglijate.
Rezolutiile tabletelor incep de la 800×600 dpi si ajung pana la 2592×1944 dpi. Rezolutia din urma o gasim momentan doar la noile tablete iPad 3. Aceasta rezolutie practic ridica stacheta de la fostul standard de maxima calitate, rezolutia FULL HD 1920×1080 dpi.
Rezolutia minima pe care v-o recomandam noi e de cel putin 1280×1080 dpi.
O caracteristica foarte importanta in alegerea unei tabelete e senzitivitatea ecranului. Din pacate aceasta sensitivitate nu are un standard de masurare. Sensibilitatea MultiTouch e unul din punctele forte ale tabletelor iPad fata de concurenta. Pe langa istoria Apple, MultiTouch este unul din principalele atu-uri pe care le au iPad-urile fata de alte tablete concurente. Cu toate acestea, majoritatea tabletelor apartinand unor brand-uri mari (Asus, Samsung) au o sensitivitate foarte foarte buna a ecranului.

Hard-disk
Hard-disk-ul este componenta care se ocupa cu stocarea datelor pe tableta – fisiere audio, video, text etc. Hard-disk-ul tabletelor este foarte diferit fata de cel al laptopurilor sau al calculatoarelor obisnuite, fiind mult mai silentioase si mult mai putin consumatoare de energie (ceea ce duce la o autonomie mai mare a tabletei). Acestea au insa dezavantajul ca sunt oarecum limitate ca si capacitate. Marimea Hard-disk-urilor se situeaza intre 4 Gb si 64 Gb.
Noi spunem ca o marime decenta pe care pot fi stocate suficiente informatii incepe de la 16 Gb. Aceasta recomandare insa difera de la persoana la persoana, in functie de scopul tabletei.

Camera
Camera foto/video cu care este echipata tableta are o rezolutie intre 1,3 Mp (rezolutia pe care o aveau telefoanele acum cativa ani) si 5 Mp. Cu cat rezolutia tabletei e mai mare, cu atat calitatea filmarii si a fotografierii e mai buna.
AutonomieSus
Autonomia tabletelor se refera la perioada in care acestea raman pornite fara a fi conectate la o sursa de alimentare. Cu alte cuvinte se refera la durata bateriei. Aceasta incepe de la 3-4 ore, la modelele mai slabe si ajunge pana la 9-10 ore, la modelele de varf.
Atentie, aceste valori insa, in cele mai multe din cazuri, se refera la durata bateriei in mod stand-by, adica fara sa folositi tableta. In folosire intensa, valoarea autonomiei scade puternic, o durata medie reala a unei tablete de varf fiind de 4-5 ore. Aceasta insa difera foarte mult de complexitatea aplicatiilor rulate.

Leave a reply