Ce trebuie sa stim despre aparatele foto

Camerele foto se impart in 3 mari categorii:
-Compacte
-Semi-Compacte
-Profesioniste (DSLR)
Avand in vedere ca aceste ghiduri au ca destinatar utilizatorul de rand si cum totodata, pentru camerele foto profesoniste nu sunt suficiente doar cateva randuri pentru a le intelege functiile, vom explica doar carcteristicile camerelor compacte, adica cele pentru amatori.

Rezolutie
Rezolutia este una dintre cele mai importante caracteristici ale aparatelor foto. Modelele comune de astazi au rezolutii intre 8 si 16 Mp (megapixeli).
Ce inseamna aceste cifre? Ei bine, 1 megapixel = 1 milion pixeli. Asta inseamna ca o poza facuta cu un aparat de 1 Mp este formata din 1 milion de patratele mici de culoare. Cu cat e rezolutia mai mare, cu atat e si claritatea imaginii mai buna.
In ziua de astazi, majoritatea producatorilor vor sa atraga clientii prin numarul mare de pixeli al obiectivelor, pe premisa ca utilizatorul ne-cunoscator daca vede la raft 2 produse isi zice: “Asta are 8 Mp, asta are 16 Mp. Normal ca il cumparam pe cel cu 16 Mp!”. Nu e chiar asa de simplu.
De retinut ca rezolutia mare ne da si o imagine mare, mai clara. Insa faptul ca o imagine este mai mare ca alta, conteaza prea putin in momentul in care ne uitam la poze pe ecranul unui calculator sau laptop. Conteaza cu adevarat doar daca aveti de gand sa printati (tipariti) poza respectiva. De retinut este faptul ca 3 Mp sunt suficienti pentru poze de marimea 13×18 cm. Pentru poze mai mari, gen A4, aproximativ 4,5 Mp sunt suficienti.
Deci intre 2 aparate foto cu caracteristici identice, faptul ca unul are 10 Mp si altul 16 Mp nu trebuie sa conteze decat daca vreti sa printati poze foarte mari. Un minim de 8-9 Mp sunt suficienti pentru uz normal.

Zoom
Prin zoom ne referim la factorul de multiplicare de la distanta focala de baza. Sau, mai simplu spus, apropierea imaginii.
Aparatele foto compacte, datorita dimensiunilor mici, au zoom optic mic, cuprins intre 3x si 6x. Zoom-ul optic e realizat prin obiectiv si lentila, e cel “curat” care nu strica calitatea imaginii. In teorie, practic insa exista o mica diferenta de calitate intre pozele facute fara zoom si cele cu zoom.
Zoom-ul digital e realizat prin procesorul aparatului, ajunge la valori de 60x insa se strica calitatea imaginii deoarece practic doar se mareste imaginea. Asadar nu e foarte important, deoarece imaginea se poate mari pe calculator, la calitate mai buna.
Ce conteaza cu adevarat pentru un aparat foto compact, in privinta zoom-ului, este zoom-ul optic. Un zoom de 6x sau 9x ar trebui sa fie suficient pentru un amator.

Tip Senzor
O alta caracteristica foarte importanta este dimensiunea senzorului. Teoria ne spune ca daca am compara doua camere foto cu aceeasi rezolutie dar cu dimensiunea senzorului diferita, camera foto cu senzorul mai mare va face poze mai de bune. In practica insa, un senzor cu dimensiunea rezonabila de 1/1,25 inch este intalnita la aproape toate camerele foto.
Majoritatea camerelor foto de pe piata au unul din cele 2 tipuri de senzor – CCD (charge couple devices) sau CMOS (complementary metal oxide semiconductor). Sunt 2 tehnologii foarte diferite de captare a imaginilor, insa fiecare cu atuurile si slabiciunile sale. Nici una nu este categoric superioara celeilalte.
Nu ar avea nici un sens sa explicam modul de transformare a impulsurilor luminoase in semnale electronice. Ceea ce e important de retinut este ca ambele tehnologii creaza imagini excelente daca sunt produse la standarde inalte. Cele mai comune sunt CCD-urile.

Memorie
O atitudine gresita a celor care isi cumpara pentru prima oara un aparat foto digital este ca acestia cauta aparate cu memorii interne cat mai mari. In realitate, peste 90% din aparatele foto compacte de pe piata au memorie interna extrem de mica, de pana in 32 Mb (adica cat pentru 5-6 poze la calitate maxima). Aceasta memorie nu are nici un folos practic, fiind mai mult pentru testarea aparatelor foto. Astfel, la orice camera foto compacta pe care o achizitionati este necesara si achizitia unui card de memorie. Pe un card de memorie de 4 GB se pot salva in medie peste 500 de poze, valoarea exacta depinzand de dimensiunea fotografiilor, adica numarul de megapixeli pe care e setata camera.
Deci la achizitie, e important sa verificati ce tip de card suporta aparatul foto si sa va orientati catre un card SD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *