Un zâmbet perfect nu poate fi niciodată obtinut fără o atenţie deosebită acordată sănătăţii.
Ce presupune această grijă pentru sănătate? Medicii stomatologi pot răspunde la unison la această întrebare – grija înseamnă în primul rând prevenţie!
Dacă e să vorbim de sănătate, prevenţia presupune evitarea apariţiei afecţiunilor pe când tratamentul înseamnă tratarea afecţiunii apărute. Dar în legătură cu sănătatea, oamenii au abordări diferite.
Problemele dentare apar cu timpul şi sunt neglijate de mulţi dintre noi, iar vizita la stomatolog se face doar atunci când intervine durerea. Ce simplu ar fi dacă am conştientiza (nu doar am afla) cât de simplu putem evita problemele în acest domeniu!
Dobândirea deprinderilor de autoîngrijire şi tratament, modificarea modului în care oamenii înţeleg şi apreciază intervenţiile medicului stomatolog nu se pot obţine decât prin introducerea unor programe susţinute de preventive care să se adreseze fiecăruia dintre noi dar şi unor întregi colectivităţi.
Datele statistice arată clar că afecţiunile stomatologice ocupă primul loc între toate îmbolnavirile organismului. Astfel găsim o prevalenţă a cariei dentare în rândul populaţiei de peste 90%; peste 60% din populaţie prezintă anomalii dento-maxilare şi peste 60% din populaţia de peste 35 de ani prezintă parodontopatii. Aceste date sunt ameţitoare, ştiut fiind cât de uşor putem evita în realitate să ajungem la probleme de sănătate grave.
Este esenţial ca fiecare dintre noi să afle importanţa îngrijirii permanente a dinţilor, să cunoască simptomele afecţiunilor buco-dentare şi a modului în care acestea determină alte afecţiuni ale organismului.
Prin înţelegerea acestor informaţii în familie, la şcoală, iar mai târziu la vizitele la medicul stomatolog putem trece de la faza de “a afla despre”, la „a înţelege şi a conştientiza” cum putem preveni.
Pentru ca îngrijirea danturii să nu devină o corvoadă, trebuie să reţinem câteva sfaturi cheie:
1. Alege o pastă completă, cu un complex de substanţe care să protejeze şi structura, să menţină şi curăţenia şi să lupte şi împotriva bacteriilor. Aceasta te protejează de cele mai frecvente afecţiuni ale cavităţii bucale. În prezent, există formule inovatoare bazate pe combinaţii de fluor, poli-fosfaţi şi staniu, ce protejează dinţii împotriva problemelor viitoare, nu doar îi curăţă.
2. Alege cu atenţie periuţa de dinţi. Dinţii nu au suprafaţa dreaptă, sunt mai degrabă ca un relief complicat. De aceea, trebuie să te asiguri că periuţa de dinţi se mulează perfect pe suprafaţa dinţilor, ca să cureţe eficient şi să înlăture tartrul chiar şi de la baza lor. Încearcă periuţa Oral-B Pro-Flex cu 2 părţi laterale flexibile care se ajustează pe conturul dinţilor şi vei descoperi diferenţa.
3. Spală-te pe dinţi de două ori pe zi – dimineaţa şi seara. Dimineaţa, pentru a stimula circulaţia gingiilor, iar seara pentru a curăţa suprafaţa dinţilor de bacteriile care s-au acumulat în timpul zilei.
4. Vizitează periodic un medic stomatolog, trebuie să îţi între în obişnuită să mergi la un control cel puţin o dată la 3 luni. Dacă respecţi această rutină, zâmbetul va fi în orice moment impecabil!