Pentru cei care doresc sa-si stabileasca singuri itinerariul exista intotdeauna optiunea calatoriei cu masina proprie, o alternativa excelenta pentru cei carora le place sa conduca, au nevoie sa care mai multe bagaje (cei care calatoresc cu copiii de exemplu) sau pur si simplu vor sa se bucure de libertatea de a vizita mai multe locuri, deci nu se sfiesc sa schimbe cazarea la cateva zile, sa doarma in camping si sa umble cu harta in torpedou.
Ghid practic: cum te pregatesti pentru o calatorie cu masina
O excursie cu masina este o aventura, insa acest cuvant poate avea si o conotatie negativa, deci iti propunem o serie de masuri pregatitoare pe care ar fi bine sa le faci odata ce ai luat decizia de a porni la drum cu masina, fie ca vorbim de o excursii in strainatate sau pe teritoriul Romaniei.
Mai jos am pregatit o lista de sfaturi pe care este bine sa le iei in considerare, insa cu siguranta exista o multime de alte situatii neprevazute cu care te poti confrunta, deci informeaza-te si pregateste-te bine inainte de a porni la drum:
1. Asigura-te ce nu depasesti perioada intre revizii – Incepe prin a face o estimare a distantei pe care o vei parcurge in excursie si aduna acea valoare la kilometrajul actual. Daca depasesti intervalul din cartea de service a masinii (timp si kilometri) ar fi bine sa faci revizia inaintea excursiei, pentru a te asigura ca ai masina pregatita pentru drum. In plus te asiguri ca nu pierzi garantia oferita de producator daca depasesti intervalul de revizie. Si foarte important: intotdeauna sa faci o presiune la roti inainte de orice drum lung.
2. Regulile de circulatie – Daca mergi in stainatate fii constient ca regulile de circulatie difera de la stat la stat, chiar si in Uniunea Europeana. Semnele pot diferi, regulile de baza precum si permisiunea de a folosi statii radio sau detectoare de radar. Informeaza-te pentru ca amenzile de circulatie pot fi foarte usturatoare, iar siguranta in trafic trebuie sa fie prioritatea numarul unu, indiferent unde calatoresti.
3. Viza de turist – Chiar daca o serie de tari, in special cele din Uniunea Europeana, permit accesul doar cu buletinul, s-ar putea sa ai nevoie de pasaport pentru unele destinatii sau chiar de viza de calatorie. Poti consulta aceasta lista actualizata de pe site-ul MAE (Ministerul Afacerilor Externe) pentru a afla conditiile in care poti calatori in calitate de turist pentru fiecare tara in parte.
4. Ambasade si consulate locale – In caz ca ai nevoie de ajutor in strainatate, misiunile diplomatice romanesti sunt cele mai in masura sa te ajute, asa ca noteaza-ti datele de contact ale ambasadelor si consulatelor locale. Datele de contact le gasesti aici.
5. Masina nu iti apartine – Daca masina cu care calatoresti nu iti apartine vei avea nevoie de procura notariala pentru a putea iesi cu masina din tara intra in tari nonUE. Atentie deci la masini achizitionate in leasing sau cu credit auto bancar. Situatia este valabila si daca ai imprumutat masina de la un prieten care nu calatoreste cu tine. In mod normal politia de frontiera din Romania nu cere alte acte decat carnetul de conducere, polita de asigurare obligatorie si certificatul de inmatriculare (pentru verificarea valabilitatii inspectiei tehnice periodice), dar sfatul nostru este sa incercati sa faceti rost de aceste acte, pentru a preveni situatii neplacute la frontiera.
6. Documentele personale si ale masinii – Pe langa documentele personale pentru fiecare persoana din masina, la granita vei avea nevoie si de documentele masinii, precum si dovada asigurarii auto aflate in perioada de valabilitate (asigurarea tip RCA este obligatorie, inca pentru siguranta totala ar trebui achizitionata si o polita CASCO). Mentiune importanta: cartea verde a masinii, care este prezenta pe fisa asigurarii obligatorii RCA, trebuie prezentata in original la trecerea granitei.
7. Taxele de drum – Imediat ce treci granita va trebui sa cumperi echivalentul rovignetei in tara respectiva pentru perioada pe care o vei petrece acolo. Daca calatoresti exclusiv in Romania ai nevoie de rovigneta valabila pe drumurile din afara localitatii de domiciliu. Pe langa vigneta, pentru multe drumuri din strainatate se platesc taxe de acces, deci este bine sa ai pregatit marunt la tine in valuta tarii pe care o vizitezi, desi de foarte multe ori aceste taxe se pot achita si cu cardul.
8. Copii neinsotiti de ambii parinti – Aceasta este o situatia rar intalnita, motiv pentru care prevederile legale nu sunt cunoscute decat de putine persoane. Pentru a putea calatori cu copii neinsotiti de ambii parinti este nevoie de imputernicire semnata in fata unui notar de la parintele absent, iar in cazul in care lipsesc ambii parinti (sau tutorele legal), pe langa imputernicire este nevoie si de cazier judiciar pentru persoana adulta care insoteste copilul. Detaliile legale le gasiti pe site-ul Politiei de Frontiera (navigati in meniul din stanga – Conditii de calatorie – Minori).
9. Substante si produse interzise – Intotdeauna consultati listele de produse si substante interzise in tarile destinatie unde veti calatori. Nu incercati sa pacaliti vamesii cand va pun intrebari directe pentru ca va puteti trezi in situatii neplacute. Intotdeauna respectati legea pentru a evita problemele de orice fel.
10. Lucruri de tinut in masina – Daca e iarna nu uita sa iei cu tine o lopata, sac cu nisip/sare, racleta, perie, lichid de dezghetat, lichid de parbriz care rezista la temperaturi joase si paturi. Nu strica sa tii si ceva de mancare in masina, apa de baut, in caz ca esti nevoie sa stationezi o perioada indelungata de timp departe de o sursa de aprovizionare.
11. Telefon mobil si incarcator de masina – Derivat din ce am scris mai sus, in caz ca ai nevoie de ajutor, un telefon mobil incarcat se poate dovedi cel mai bun prieten. Noteaza-ti si numarul de urgenta pe care trebuie sa-l apelezi (in Uniunea Europeana este 112, iar in SUA/Canada numarul este 911).
12. GPS si harta – Foarte important este si traseul pe care il urmezi. Un GPS de masina cu harti actualizate trebuie sa fie optiunea numarul unu, plus o harta tiparita a zonei, ca optiune secundara, de siguranta.
13. Asigurare de calatorie – Pentru cateva zeci de lei poti achizitiona asigurare de calatorie pentru o saptamana pentru doua persoane. Costul este de multe ori infim in comparatie cu cel total al vacantei, deci pentru siguranta ta este recomandat sa cumperi asigurare de calatorie, care te poate ajuta sa primesti tratament medical daca patesti ceva pe perioada calatoriei, despagubiri in caz de accident si furt precum si multe alte avantaje de care este pacat sa nu profiti. Nu strica sa va asigurati si gadgeturile, daca aveti un smartphone sau o tableta de top.
14. Verificarea masinii – poate cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci inainte sa pleci la un drum lung este sa verifici temeinic masina pentru a te asigura ca este capabila sa te aduca inapoi in siguranta. Atentie: nu vorbim aici de verificarea la un service, deci haideti sa urmarim clipul de mai jos, realizat de niste mecanici experti: