Cum alegi jucarii sigure pentru copilul tau

Jucariile pentru copii au devenit o grija pentru parintii moderni, care se confrunta cu pericolul pe care multe dintre acestea il au asupra sanatatii celor mici, din cauza formelor sau a materialelor de proasta calitate pe care le folosesc o parte din fabricanti in confectionarea lor.

Alegerea jucariilor pentru copii trebuie sa se faca cu rabdare si pe baza mai multor criterii, potrivit specialistilor. Multe dintre indiciile care arata ca jucariile sunt sigure pentru copii sunt inscrise pe eticheta, insa in cazul celor la mana a doua, imprumutate sau refolosite, este destul de greu sa iti dai seama daca reprezinta sau nu un risc pentru cel mic.

De ce trebuie sa tii cont atunci cand cumperi jucarii ?

De fiecare data cand achizitionezi copilului tau o jucarie, indiferent de varsta, eticheta trebuie sa fie principala ta sursa de informatii pentru a decide daca este sau nu sigura pentru el. Citeste cu atentie etichetele si evita urmatoarele tipuri de jucarii:

Jucariile care contin urme de plumb

Plumbul este un metal toxic, care pune in pericol sanatatea copilului, mai ales ca poate fi absorbit usor in organism prin contactul pielii cu el sau prin rontairea jucariilor care il contin. Se regaseste adesea in produsele care contin metale sau in accesoriile din seturile de frumusete pentru fetite.

Trebuie sa urmaresti daca eticheta acestora atentioneaza cu privire la prezenta acestui metal in compozitia lor. In cazul in care produsul are eticheta, dar nu mentioneaza materialele din care este fabricat, nu-l cumpara. Orienteaza-te spre un model pe a carui eticheta sunt trecute toate aceste detalii.

Jucariile pe baza de magneti

Copilul mic este fascinat de modul in care magnetii sunt atrasi de fier. Vrea sa se joace adesea cu cei lipiti pe frigider si sa-i cumperi modele de jucarii care au in componenta magneti.
Gateste pentru familia ta retete sanatoase si gustoase de Craciun!

Contactul pielii copilului cu magnetii si rontairea lor in timpul jocului poate fi periculoasa pentru sanatatea lui. Atunci cand cumperi jucarii cu magneti, este important ca partea magnetica sa fie acoperita in totalitate de alte materiale, considerate sigure pentru sanatate, astfel incat cel mic sa nu intre in contact direct cu materialul daunator.

Jucariile foarte galagioase

Multe dintre jucariile zgomotoase din ziua de astazi au un nivel al sonorului mai mare decat ar trebui, punand in pericol sanatatea auzului copilului. Chiar si jucariile sau aparatele muzicale pentru adormit bebelusii, care emit sunete “albe”, imitate din natura, au fost recent puse la zid de specialistii canadieni.

Cercetatorii de la Spitalul de Copii din Toronto au descoperit ca nivelul maxim de zgomot al multor modele de pe piata depaseste limita de 50 de decibeli, considerata sigura pentru auzul celor mici, dovedindu-se a fi un pericol pentru auz, dar si pentru dezvoltarea vorbirii sau limbajului de mai tarziu.

Multe dintre jucariile muzicale sau zgomotoase de pe piata pot fi periculoase pentru auzul in continua dezvoltare al copiilor mici, de aceea, este indicat sa-l obisnuiesti cu produse mai putin zgomotoase.

Jucariile din plastic cu Bisfenol A sau ftalati
Jucariile din plastic sunt cele mai populare de pe piata, insa se pot dovedi periculoase daca au in componenta lor substante toxice precum Bisfenol A (BPA) sau ftalati, care au efecte negative pe termen lung in dezvoltarea copiilor.

S-a dovedit ca atat Bisfenolul A, cat si ftalatii afecteaza cresterea copiilor, ii predispun la cancer, alergii si boli de inima.

Jucariile de mici dimensiuni si cu parti detasabile

Varsta este unul dintre principalele criterii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand cumperi jucarii pentru copil. Este important sa tii cont de recomandarea de varsta inscrisa pe eticheta.

Ca regula generala, evita jucariile de dimensiuni foarte mici pana la varsta de 4-5 ani, care cresc riscul de inec ori sufocare. Evita si jucariile formate din multe componente mici detasabile, care pot fi inghitite usor de catre cel mic.
Recomandari de jucarii in functie de varsta

Jucariile sunt impartite pe grupe de varsta, nu doar pentru siguranta copilului, ci si pentru rolul pe care-l au in dezvoltarea si cresterea lui.

0- 12 luni

bebe-scutec-jucarie
zornaitori;
jucarii moi, de strans in manute;
carusel;
jucarii pentru dentitie;
centru de joaca;
jucarii din plus;
mingii moi, din materiale pufoase;
cuburi din materiale moi;
jucarii pentru baie;
jucarii gonflabile.

1-3 ani

jocuri de constructie, din cuburi si piese usoare si de dimensiuni mai mari;
trenulete, masinute, animalute pe care sa le traga sau impinga;
animale de plus;
mingii din ce in ce mai mari;
puzzle-uri din piese usoare, pufoase si mari;
lego din piese mari.

Lego-urile, bijuteriile pentru fetite, seturile de unelte sau infrumusetare si bucatariile in miniatura pot fi cumparate copilului dupa varsta de 4-5 ani, intrucat au in componenta obiecte de dimensiuni foarte mici, care cresc riscul de inec.

De la 4-5 ani, copilul intelege ca nu are voie sa le bage in gura si ca nu sunt “de mancat”, de aceea, sunt manevrate cu mai multa siguranta in jocurile lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *