Mucegaiul este o ciuperca care traieste si se dezvolta in medii umede. Pentru a scapa definitiv de mucegai trebuie inlaturata sursa aparitiei. Microsporii de mucegai sunt niste paraziti ai habitaclului nostru de care trebuie sa scapam cat mai rapid, pentru a evita distrugerea mobilierului, a hainelor, a cartilor.
Mai mult, expunerea constanta la mediul infestat cu acest parazit duce, in timp, la dezvoltarea diverselor alergii si afectiuni respiratorii.
De ce apare mucegaiul?
Cum probabil stiti deja, mucegaiul apare in locuri umede, cu igrasie, unde au ajuns microsporii acestor fungi. Mediul ideal de dezvoltare a mucegaiului este cel in care, pe langa umezeala, e intuneric si cald. In astfel de conditii, microsporii de mucegai se dezvolta rapid raspandindu-se prin intreaga incapere sau chiar prin intreaga casa.
Peretii cu igrasie sunt rezultatul proastei izolatii a casei si a acoperisului. De aceea este foarte important ca, in faza de constructie, sa executati minutios hidroizolarea intregii case.
mucegai pe perete
Exista si cazuri in care hidroizolatia a fost realizata corect si totusi in interiorul casei se pastreaza un nivel inalt de umiditate. Acest lucru se poate intampla, mai ales pe timp de iarna, cand diferenta dintre temperatura de exterior si cea din interior este foarte mare, iar locuinta nu are un bun sistem de ventilatie.
Prin urmare, in casa se va forma condensul, care duce la aparitia igrasiei si ulterior a mucegaiului. In aceste situatii este recomandat sa asigurati o buna ventilatie a locuintei si sa achizitionati un dezumidificator, care va scadea nivelul umiditatii din casa.
Din fericire, astazi, exista destule metode pentru a inlatura mucegaiul din casa. Cea mai simpla dintre acestea este prelucrarea portiunii afectate de mucegai cu o amorsa antiseptica speciala, care are rolul de a distruge sporii de mucegai, impiedicand reaparitia lor.
Inainte de aplicarea efectiva a amorsei fungicide trebuie sa inlaturati cu ajutorul unui spaclu mucegaiul format si sa uscati bine suprafata afectata. O data curatat si uscat bine locul, puteti aplica primul strat de solutie fungicida cu ajutorul unei pensule, a unei role sau a unei bidinele. Se lasa sa actioneze minim sase ore, dupa care spalati din nou zona afectata cu apa curata si lasati-o sa se usuce bine. Abia dupa ce au fost executati toti acesti pasi se poate aplica al doilea strat de solutie antimucegai peste care, dupa 24 de ore, puteti aplica tapet, vopsea lavabila sau alte tipuri de finisaje ale peretilor.
Una dintre incaperile din casa in care mucegaiul ne da cel mai des de furca, din cauza umiditatii ridicate, este baia. Pentru a tine sub control nivelul umiditatii din baie, e bine sa se monteze un sistem de ventilatie sau sa tineti mereu geamul deschis in pozitie batanta.
Mucegaiul din camera de baie poate fi scos prin spalarea cu apa si sapun sau cu o solutie de apa cu clor (o masura de clor la 11 de apa). Cu solutia obtinuta se curata bine zona afectata, dupa care se clateste abundent cu apa calda.
Pentru a scapa de mucegai si mirosul lui patrunzator din beciul casei acoperiti pardoseala beciului cu pudra de clor si lasati-o sa actioneze minim 24 de ore. Dupa trecerea acestui interval de timp o puteti aspira sau matura.
In cazul in care sporii de fungi „s-au instalat” confortabil in canapelele sau fotoliile din casa dumneavoastra, grabiti-va sa le scoateti afara din casa unde, dupa o curatare minutioasa, le veti si lasa pana la uscare completa. Daca dupa uscare constatati ca petele de mucegai persista, curatati locul cu apa fierbine si clor.
De pe obiectele din piele mucegaiul se indeparteaza cu ajutorul unei solutii de spirt diluat cu apa. Petele se freaca cu o carpa curata imbibata in solutia de spirt, dupa care se sterg cu o carpa inmuiata in apa curata si se lasa la uscat intr-un loc bine aerisit.
Este total neindicat sa ignorati aparitia mucegaiului in casa mascandu-l cu tablouri, piese de mobilier sau covoare, fara a lua masuri pentru eradicarea lui. La final, tot dumneavoastra veti avea de suferit. Nu uitati ca microsporii de mucegai emana toxine ce provoaca tot felul de afectiuni ce se pot croniciza in timp.
mucegai
Dupa ce scapati de acest parazit casnic, trebuie sa tineti cont si de cateva reguli pentru a evita reaparitia mucegaiului:
– aerisiti des;
– evitati oscilatiile mari de temperatura – nu permiteti racirea excesiva a locuintei;
– achizitionati un dezumidificator
– nu uscati rufele proaspat spalate in interiorul casei;
– asigurati-va ca sistemul de canalizare si conductele de apa sunt in stare buna si nu exista scurgeri ce pot cauza infiltratii;
– pentru constructia si finisarea casei folositi doar materiale si produse hidroizolante de cea mai buna calitate;
Si nu in ultimul rand, in cazul in care observati o pata umeda intr-o zona a casei, va sfatuim sa luati masuri imediate. Astfel veti preintampina aparitia mucegaiului atat de nociv.