Cum iti cureti echipamentul foto ?

Buna functionare a echipamentelor foto dar si calitatea imaginilor realizate, depind de multe ori si de modul cum sunt intretinute aceste echipamente.

Daca pana nu demult, curatarea aparatului si mai ales a senzorului acestuia, se facea in service-uri specializate si era considerata o actiune destul de costisitoare, iata ca aparitia solutiilor cat mai diversificate pentru curatarea si intretinerea echipamentului digital din ultimii ani, face aceasta operatie mult mai simpla si la indemana oricarui posesor de echipament, fara a mai necesita de cele mai multe ori, interventia unui service dedicat.

Astfel, o multime de producatori pun in acest moment la dispozitia orcarui fotograf pasionat sau profesionist, o suita intreaga de solutii si sisteme dedicate atat curaratarii senzorului, a oglinzii, cat si a intregului DSLR sau a obiectivelor.Important este ca, inainte de orice curatare, sa aveti grija sa lucrati intr-un mediu curat (sa nu fie foarte mult praf, de preferat intr-un loc in interior si nu afara) si ca ati comutat aparatul pe functia de ridicare a oglinzii (mirror lock-up).
Veti gasi aceasta setare in meniul aparatului. Doar asa veti putea avea acces direct la senzorul aparatului. Aveti grija ca aceasta functie sa nu se dezactiveze in timpul curatarii senzorului. Faceti cateva probe inainte sa vedeti daca dureaza doar un interval de timp sau este activa pana la inchiderea aparatului!

 

Procedura de curatare este aceeasi, indiferent de kit-ul utilizat:
Activati functia de ridicare a oglinzii (si cortinei) pentru curatarea senzorului;
Aspirati suprafata senzorului  sau dati cu peria electrostatica peste aceasta;
Dati intai cu o spatula umeda, iar apoi, inca o data, cu una uscata;
Atenție! Dati cu spatula de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga, de sus in jos si de jos in sus, intotdeauna din spre latura spre centru si niciodată invers! Procedura in sine este simpla. Trebuie doar sa fiti atenti.

Kit-urile acestea sunt dedicate pasionaților de fotografie, fotografilor amatori, nu service-urilor profesioniste, motiv pentru care sunt facute in asa fel incat sa fie usor de utilizat.

Cu ce curatam obiectivele?
Curatarea obiectivelor se poate face foarte simplu cu ajutorul catorva kit-uri dedicate acestora
Este un kit foarte practic si cu o utilizare foarte simpla si eficienta. Kit-ul este compus dintr-un spray cu aer comprimat pentru indepartarea prafului si 10 pachete cu servetele a cate doua tipuri , unul umed si altul uscat.

 

In afara celor prezentate mai sus, mai sunt o seria de accesorii cuma ar fi pompele  sau alte solutii si accesorii dedicate curatarii oglinzii, sau a curatarii interiorului aparatului foto DSLR.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *