Cum ne alegem hota?

Hotele au un rol foarte important in bucatariile noastre, impiedicand umplerea bucatariei cu abur, fum si aer umed. In ziua de astazi nu mai reprezinta un moft ci reprezinta un electrocasnic necesar pentru buna desfasurare a activitatilor din bucatarie.
Tipul hotei
Ca si principiu de functionare, hotele se impart in 2 mari categorii:
Hote de evacuare – cele mai comune hote, acestea necesita spargerea peretelui exterior si instalarea unui tub de evacuare. Pe perioada functionarii, aerul poluat din bucatarie este aspirat de catre motorul hotei si evacuat prin tub in exterior. Acestea sunt cele mai des folosite la apartamente, unde in mare parte a cazurilor bucataria, respectiv aragazul e pozitionat aproape de fereastra.
Hote de recirculare – sunt mai usor de instalat, functioneaza pe un pricipiu diferit. Aceste hote aspira aerul poluat, care este trecut prin mai multe filtre si apoi reintrodus in bucatarie mult mai curat. Aceste hote sunt recomandate in cazul in care din diferite motive spargerea peretelui pentru a permite evacuarea aerului poluat nu este posibila sau dorita. Aceste hote au o capacitate mai mica de absorbtie si nu sunt recomandate in bucatarii cu gatit intens care produce mult fum.
Exista disponibile pe piata multe modele de hote care pot fi folosite in ambele feluri – atat cu evacuare exterioara cat si cu sistem de filtrare.
In functie de modul de instalare hotele pot fi incorporabile, superpozabile sau extractibile iar din punct de vedere estetic pot fi clasice (de regula albe), moderne (argintii sau inox) sau rustice.

Capacitatea de absorbtie
Capacitatea de absorbtie este unul din cele mai importante aspecte de luat in considerare la achizitia unei hote. Pentru a sti ce capacitate de absorbtie trebuie sa aiba hota pe care o veti achizitiona trebuie sa stiti dimensiunea bucatariei pentru a calcula volumul ei. O hota buna, la capacitate maxima trebuie sa reinnoiasca complet aerul din bucatarie de 10 – 12 ori / ora.
Daca bucataria are 3 metri in lungime, 3 metri in latime iar inaltimea este de 2,5 metri atunci volumul bucatariei este de 3 x 3 x 2,5 = 22,5 metri cubi. Aceasta valoare inmultita cu 12 va da valoarea recomandata de absorbtie a hotei. In cazul acesta 270 m3/h.

Dimensiune
Ca si regula, dimensiunea hotei depinde de dimensiunea aragazului pe care il folositi. Latimea hotei trebuie sa fie cel putin egala cu dimensiunea plitei pentru a acoperi toate suprafata acesteia iar instalarea se recomanda a se face la 60-70 de cm inaltime fata de aceasta.

Filtre
Exista 3 tipuri de filtre care se folosesc la hote:
Filtre de hartie sau plasa – aceste tipuri de filtre se folosesc la hotele cu aerisire si se schimba la aproximativ 2 luni.
Filtre mecanice antigrasime – aceste tipuri de filtre impiedica intrarea in interiorul hotei a grasimii aspirate odata cu aburul, prelungind astfel buna functionare a motorului hotei.
Filtre de carbun activ – aceste tipuri de filtre se folosesc la hotele de recirculare. Aceste filtre absorb mirosurile datorita carbunilor activi, curatind astfel aerul aspirat si reintroducandu-l in bucatarie mult mai curat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *